Numrat e identifikimit të makinave (VINS)

Numrat e Identifiit të makinave (VIN) është një numër unik serial përdoret nga industria e automobilave për të identifikuar automjetet.

 

Karakteristikat e VIN

 

-Vins në përputhje me dy standardet ndërkombëtare:

-Organizata Ndërkombëtare e Standardeve (ISO 3779 aktualisht 2009); dhe

-Standard SHBA FMVSS 115;

-Çdo karakter në çdo pozicion ka një kuptim në lidhje me të, modelin, vitin e prodhimit dhe detajet e automjeteve;

-VIN gjithmonë ka 17 karaktere;

-Një VIN mund të bëhet vetëm nga nga shkronjat e mëposhtme: 0-9, A-Z (me shkronja kapitale) duke përjashtuar shkronjat I, O dhe Q: Kjo nuk lejon konfuzion me numra të ngjashme;

-Karakteret e para përbëjnë Prodhuesin Botëror të Identifikimit (WMI). Çdo prodhues me volum të lartë në botë ka të caktuar WMI e vet;

-Nëse karakteri i tretë i WMI është 9, atëherë kjo tregon një prodhues me vëllim të ulët me pozicionet 12-14 në VIN tregon ID e volumit të ulët.

-VIN mund të deshifrohet për të identifikuar këtë informacion në mënyrë që automjeti mund të regjistrohet.

 

NEVDIS

Sistemi i Informacioni të shoferëve dhe Tregut Kombëtar është përgjegjës për mbajtjen e një bazë të dhënash që regjistron VIN çdo automjetit në të gjithë vendin. Një detyrë e rëndësishme e NEVDIS është që të deshifroj dhe ngarkoj VINS të reja, si automjetet që janë prodhuar ose importuar në Australi në mënyrë që automjeti mund të regjistrohet në shtetin përkatës.

Kur ju blini një automjet, VIN që është regjistruar në lejen e blerjes së makinës tuaj, i dërgohet njësisë administrimit të NEVDIS (NAU), në mënyrë që ata mund të vërtetojnë, dëshifrojnë atë për që llime të regjistrimit.

Duhet të theksohet se NEVDIS regjistron vetëm VIN për automjete të ndërtuara pas 1 janarit 1989.

 

Importimi i automjeteve pa 17 karaktere të VIN.

 

Në se jeni duke blerë një makinë që keni ndërmend ta regjistroni dhe është prodhuar pas 1 janar 1989 ajo do të ketë VIN me 17 karaktere në mënyrë që makina të regjistrohet.

Për fat të keq, disa nga automjetet e importuara janë pa 17 karakteret  VIN. Shembulli më i zakonshëm i kësaj ka të bëjë me automjetet japoneze të cilat përdorin numrin e shasi si numri identifikues serial. Numri i shasis është gjithmonë më pak se 17 karaktere. Një tjetër shembull përfshin prodhuesit kinez të kamionëve të cilët nuk mund të sigurojnë një VIN për shkak të çështjeve juridike vendore. Në raste të tilla një VIN “zëvendësues” do të duhet të krijohet dhe të lëshet për këtë automjet të veçantë në mënyrë që të mund të regjistrohet. Kjo përfshin zgjerimin karakteret në numrin e shasis dhe duke shtuar një WMI të veçantë në fillim.

Nëse jeni duke importuar më pak se 500 automjete ose kamiona në vit (duke përfshirë mesataren e një persni që ble makinën e tij personale) të cilat janë prodhuar pas 1 janarit 1989 dhe automjetit tuaj kamioni  nuk kanë një 17 karakteret VIN, Departamenti i Infrastrukturës dhe Zhvillimit Rajonal do të lëshojë një VIN ose VIN të përdorur të Departamentit WMI të veçantë, ‘6U9’. NEVDIS do të njohi këto si të  Vins të lëshuara nga Komuelthi dhe do ti kalojë këto në bazën e të dhënave për qëllime të regjistrimit. Nëse jeni duke importuar mbi 500 automjete ose kamion  në vit ju do të duhet të rregulloni  vetë WMI tuaj që do të lëshohet me anë të SAI Global.

Pasi një WMI është lëshuar, NAU mund të ndihmojë në ngritjen e një strukture VIN për deshifrim.

 

https://infrastructure.gov.au/vehicles/imports/vins.aspx

Advertisements

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s